ARBES Technologies vyvíjí technologické řešení, které bude motivovat Čechy, aby si spořili na penzi

Dlouhodobý investiční účet

Od začátku příštího roku bude možné šetřit na stáří přes tzv. dlouhodobý investiční produkt (DIP). Ten přináší investorům obrovskou flexibilitu a jeho velkým lákadlem je sleva na daních, která dělá až 48 tisíc korun ročně pro zaměstnance a 50 tisíc korun ročně pro zaměstnavatele. Produkty ARBES Technologies tak představují komplexní řešení, které pomůže se spořením na důchodová léta.

Důchodový systém nezvládá pokrýt dluh vůči současné generaci seniorů, propast se stále zvětšuje a jisto jistě dopadne na budoucí generaci. Nezbývá nic jiného, než myslet dopředu a vytvořit si vlastní rezervu. S tou pomůže i plánovaná změna legislativy. Díky ní se Češi budou moct od nového roku zabezpečit na stáří formou vlastních investic. Samostatné investování do akcií, dluhopisů či investičních fondů od poskytovatelů, kteří mají licenci České národní banky, přinese až 48 tisíc korun slevu ze základu daně a motivaci zaměstnavatelům až do výše 50 tisíc korun ročně, které si mohou dát do daňového základu.

Jelikož se jedná o revoluci ve spoření Čechů na důstojný důchod, je potřeba zavést nezbytné změny včas. Zatím není přesně jasné, kdy připravovaná novela vstoupí v platnost, česká společnost ARBES Technologies je ale na všechny nadcházející legislativní změny již nyní připravena a nadále intenzivně pracuje na implementaci úprav ve svých produkčních systémech ARBES TOPAS pro OCP a investiční společnosti, ARBES TA pro investiční společnosti a distributory cenných papírů kolektivního investování, ARBES AMS pro Asset management, OCP a IS a ARBES OBS pro poskytování bankovních služeb. Ty momentálně spravují 70 procent investovaných aktiv v podílových fondech v České republice.

Sérií úprav prošla i mobilní aplikace, určená koncovým klientům. Ti si v ní budou moci založit nový investiční účet, ve kterém si zvolí investiční strategii na míru a po ruce jim bude i investiční kalkulátor s důrazem na daňové zvýhodnění. Podobná vylepšení doznala i webová aplikace pro pobočky a distribuční sítě. Připravovanou novinkou ARBESu je také portál zaměstnavatelů, který umožní firmám hromadně posílat platby pro své zaměstnance.

Výběr peněz před šedesátkou? Přijdete o slevy na daních  

I dlouhodobý investiční produkt má však několik svých „ale“. Zásadní podmínkou je výběr naspořené částky nejdříve v důchodovém věku. „Pokud se rozhodnete vybrat částku dříve než po dovršení šedesáti let, nastane stejná situace jako u všech penzijních produktů – investiční společnost vám peníze vrátí, ale přijdete o slevy na daních. Ty musíte následně dodanit na finančním úřadu,“ vysvětluje Ondřej Brom, Director of Investment Funds Solutions ze společnosti ARBES Technologies.

Dalším limitem je, že investiční produkt je třeba vlastnit deset let. Ovšem na investice bude nově moci přispívat také zaměstnavatel. DIP tak představuje obrovskou příležitost nejen pro samotné investory, ale také pro investiční společnosti.

Investování není jen pro bohaté, DIP umožňuje zainvestovat jakoukoliv částku

Produkty ARBES Technologies nabízí možnosti, které významně zpříjemní uživatelskou zkušenost – orientování v aplikaci bude hračka. Rozsáhlé řešení zahrnuje například veškerou evidenci, reporty, podklady pro daňový výpis a rozšíření agregovaných dat o daňové úlevy. Uživatelé navíc nemusí mít strach, že se jim peníze rok před odchodem do důchodu znehodnotí. „Na začátku jdete do rizikovějších fondů s výrazně vyšším výnosem, ale čím více se blížíte k důchodovému věku, tím se investice překlápí do konzervativních fondů,“ říká Ondřej Brom a dodává, že jde o postupné a bezpečné řešení, které si uživatelé mohou osahat i s malou částkou.

DIP je pro nás klíčovou oblastí a jsme na něj perfektně připraveni. Naše core produkty, včetně Portálu pro zaměstnavatele i mobilní aplikace pro koncové klienty, nejenže plní veškeré požadavky, ale přinášejí řadu novinek, které procesy výrazně zefektivní,“ dodává Michal Houštecký, CEO a předseda představenstva ARBES Technologies.

Zdroj: Bankovnictví 11/2023